Not Mimarlık tarafından tasarlanan Bornova Yarı Olimpik Havuz Projesi (Havuz İzmir), Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda yer alıyor. İzmir ulaşım ağının ana arterlerine kolayca erişilebilecek konumundan ötürü yalnızca bölgesel değil tüm kente hizmet eden tesis, aynı zamanda yakın çevresinde gelişen ve artan nüfusun önemli bir ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor. Binaya bisiklet, özel araç veya toplu taşıma ile ulaşmak mümkün. Konumu itibari ile önünden oldukça fazla insanın geçtiği bina, insanların ilgisini çekme ve su sporlarına karşı merak uyandırma amacına da hizmet ediyor.
3.200 m² kapalı alana sahip binada, 25 x 12,5 m ebatlarında yarı olimpik 4 metre derinliğinde bir havuz bulunuyor. 200 kişilik seyirci kapasitesine sahip yapı, aynı zamanda sporcuların ihtiyaçlarına yönelik tasarlanmış bir spor salonu da içeriyor.
“Bizi saran giysilerimiz olmadan deneyimlediğimiz bir yapıyı, onu saran kabuk üzerinden görünür kılmayı, ön plana çıkarmayı değerli bulduk. Kabuk bir anlamda hem yapıyı hem insanları saran bir noktaya geldi” diyerek yapıyı saran kabuğun hikayesini açıklayan tasarım ekibi, kabuktan sızan ışığın ve yansımaların yarattığı tekrarlanamaz ve tasarlanmaz bir atmosfere ulaşmayı amaçladı. Yapının bulunduğu alanda, arazi düzenlemesi için yapılan ilkel taş duvarlardan ilham alınarak, bu taş duvarlar yeniden yorumlandı ve yapının kabuğuna dönüştü.
Güney ve batı cephelerinde güneş kontrol imkanı sunan kabuk, atık bir malzeme olan cam kayalar kullanılarak tasarlandı. Alışılagelmişin dışında kullanılan cam kayalar, yüklerini doğrudan zemine aktarmak yerine askıda duran kabukta yer aldı; böylece oluşturduğu ara mekanda farklı yansımalar, yanılsamalar, ışık kırılmaları, gölgeler yaratılarak farklı bir atmosfer elde edildi.
- Proje Yeri: Bornova, İzmir
- Proje Tipi: Kapalı Yüzme Havuzu
- İşveren: İzmir Büyükşehir Belediyesi
- Mimari Proje: Not Mimarlık, Serdar Uslubaş, Merih Feza Yıldırım
- Ana Yüklenici: Koman Yapı
- Statik Projesi: Kobe Yapı, Barış Köroğlu
- Mekanik Projesi: Prodem Makina, Kamil Demir
- Elektrik Projesi: Onmuş Elektrik, Cihan Onmuş
- Zemin Etüdü Hizmetleri: Msc Jeoteknik
- Harita Hizmetleri: Rs Harita
- Fotoğraf: Zeren + Mehmet YASA Photography
- Proje Bitiş Yılı: 2017
- İnşaat Bitiş Yılı: 2021
- Arsa Alanı: 4.732 m²
- Toplam İnşaat Alanı: 3.205 m²