2005 yılında Haliç Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Doğan Mete, eğitim hayatının hemen ardından İstanbul’da tarihi yarımada bölgesinde kendi ofisi Doğan Mete Mimarlık’ı kurdu. Ofisin ilk yıllarında daha çok otel ve konaklama projelerinde tecrübe kazandı. 2013 yılında farklı bir sektörde daha çalışmalarını sürdürme yolunda ilerledi fakat bu süreçte dahi mimari proje üretiminden kopmadı. 2016 yılında ise ofis ve klinik iç mekan tasarımı alanlarında projeleri hayata geçirmeye başladı ve o tarihten bugüne özellikle bu iki alanda uzmanlık kazandı. Profesyonel anlamda çalışmalarına, ofis, klinik, konut, otel, kafe ve restoran projeleri yoğunluklu olmak üzere mekan tasarımı, proje ve uygulama safhalarının her birinde hizmet sunarak, kendi firması bünyesinde, ekibi ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir.
www.dmmimarlik.com
Projeleriniz için öncelikli olarak tercih ettiğiniz, bağ kurduğunuz özel markalar var mı? Ne gibi kriterler firmalar ve markalar ile bağ kurmanızı sağlar?
Tasarım gücünün ve ürün kalitesinin yanında çözüm üretebilen, aynı zamanda terminlere uyum sağlayabilen markalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Pek çok farklı projemizde iş birliği içinde olduğumuz, uzun yıllardır birlikte çalıştığımız markalar var. Ürün seçimlerinden, uygulamaya ve kullanım aşamasında sağlanan desteğe kadar tüm aşamalarda güvendiğimiz firmalarla ilerlemek bizim için çok önemli. Firmanın bizi tanıması, projelerimizde hassasiyet gösterdiğimiz noktaları, tercih ettiğimiz özellikleri bilmeleri hedefimize sorunsuz ve hızlı bir şekilde ulaşmamız anlamında ciddi bir katkı sağlıyor.
Projelerinizde kullanacağınız ürünler için karar verme süreci ofisinizde nasıl işliyor? Mock-up, replika üretimi gibi deneysel yaklaşımlarınız var mı? İdeal bir materyal seçim sürecini nasıl tanımlarsınız?
Müşterimizin beklentilerini, beğenilerini kendi çizgimizle bir araya getirdiğimiz, tasarım süreci içerisinde yönümüzü belirleyen en önemli iki nokta hiç şüphesiz ki malzeme seçimleri ve bütçe. Belirlenen bütçe ile projemizin tasarım kriterlerine uygun, fonksiyonel seçenekler üzerinden ilerliyoruz. Malzeme kütüphanemizde yer alan ve aynı zamanda projeye göre firmalardan temin ettiğimiz numuneler bizim için çok önemli. Pek çok meslektaşımız gibi ürünleri sadece katalog veya internet üzerinden incelemenin ve seçmenin yetersiz olduğu görüşündeyim. Uygulama yapan bir firma olarak numuneler üzerinden değerlendirme yapmak, mock-up üretimi yapmak bizim için bir gereklilik değil, sürecin olmazsa olmaz bir parçası.
Yapı malzemeleri üzerine son gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? Hangi kaynaklardan faydalanıyorsunuz?
Sektöre yeni giriş yapan markaları ve yeni ürünleri takip etmeye önem veriyoruz. Bu noktada bize ulaşan firmalarla tanışmaya, ofisimizi ziyaret ederek gerçekleştirdikleri sunumlara zaman ayırmaya gayret gösteriyoruz. Ofisimizde ve sahada görev alan ekip arkadaşlarımız da yenilikleri yakından takip ediyorlar. Elbette ki internet günümüzde en hızlı ve kolay ulaşılabilir, öncelikli kaynak fakat birebir etkileşimin katkısı tartışılmaz şekilde çok daha güçlü. Bu nedenle farklı markaların etkinliklerine ve fuarlara katılıyor, mağaza ziyaretlerinde bulunuyor ve sektöre yönelik yayınları inceliyoruz.
Projelerinizde imzanız olarak adlandırabileceğiniz, olmazsa olmazınız bir malzeme var mı?
Biz çoğunlukla sağlık sektörüne yönelik projeler gerçekleştiren bir firmayız, sağlık ve hijyen projelerimizdeki önceliğimiz. Dolayısıyla doğal ürünleri kullanmaya önem veriyoruz. Elbette ki bu tercihimizi diğer tüm projelerimize de yansıtıyoruz. Estetik anlamda ve sağlık açısından yeri tartışılmaz olan mermer kullanımı bizim için vazgeçilmez diyebilirim. Hemen ardından doğal taş ve doğal ahşap listemizin ilk sıralarında yer alıyor. Farklı malzemeleri aynı proje kapsamında kullanmaktan çok keyif alıyoruz.
Türkiye yapı endüstrisinde eksikliğini hissettiğiniz ürünler var mı?
Türkiye, inşaat sektöründe dünya genelinde önemli bir yere sahip. Sektöre yönelik, yüksek kalitede ürün üreten ve uluslararası alanda tanınmış pek çok Türk markası var ve sayılarının giderek arttığını gözlemliyoruz. Yüksek maliyetler nedeniyle yerli malzemelere daha çok yöneldiğimiz şu son dönemde bu gelişim hepimiz adına memnuniyet verici. Özgün tasarıma yönelimin desteklenmesi, geri dönüşüme ve enerji tasarrufuna yönelik ürünlerin geliştirilmesi, ilgili teknolojiler üzerine daha çok araştırma yapılması sektörün daha da güçlenmesi için çok önemli.
Tüm mekan fotoğrafları “Altkat Architectural Photography” tarafından çekilmiştir.