Haber

Patika Robotics’in Otonom Dezenfekte Robotu, Hastane ve Fabrikalarda Kolaylık Sağlıyor

Yeni nesil otonom mobil robotlar üretmeye odaklanan Patika Robotics’in ASAŞ desteğiyle geliştirdiği otonom dezenfekte robotu, yüksek yoğunluklu UV-C ışınları kullanarak, hijyenin büyük önem kazandığı pandemi sürecinde virüslerle savaşıyor.

ASAŞ’ın desteğiyle kurulan Patika Robotics, geliştirdiği otonom dezenfekte robotu ile pandemi sürecinde hijyeninin sağlanmasına önemli bir katkı sağlıyor. Etkisi kanıtlanmış yüksek yoğunluklu UV-C ışınlarını kullanarak virüs ve bakterilerin yayılma hızının yüksek olduğu alanları dezenfekte edebilen robot; hastane odaları, ofis alanları, kamu binaları ve fabrikalarda kullanılabiliyor.

Yüksek yoğunluklu UV-C ışınları virüs ve bakterileri öldürse de, yüksek dozda maruz kalındığında insan sağlığını da etkileyebiliyor ve retinada geçici hasara yol açabiliyor. Bu durum UV-C ışını teknolojisi otonom araçların kullanımını zorunlu kılıyor. Bir tablet ve joystick vasıtasıyla kullanılabilen Patika Robotics’in geliştirdiği robot, 25 metrekarelik bir odayı 10-15 dakika içerisinde %99,9 oranında dezenfekte edebiliyor.

ASAŞ Genel Müdür Derya Hatiboğlu, firma kültürünün bir parçası olarak öğrencileri ve genç girişimcileri desteklediklerini ve Patika Robotics ile birlikte çalışmanın kendileri için bir mutluluk kaynağı olduğunu belirtti.

ASAŞ’ın fikir aşamasından otonom dezenfekte robotunun hayata geçirilmesine kadar tüm süreçlere sponsor olduğunu ve know how’ını aktararak projeyi desteklediğini belirten Patika Robotics’in kurucusu Halil İbrahim Doksanoğlu, şirketin öyküsünü şöyle anlattı:

“ASAŞ ile yollarımız 2010 yılında kesişti, üniversiteden mezun olana kadar bana farklı birimlerde deneyim kazanma şansını tanıdı. ASAŞ’taki son iki buçuk yılımda endüstriyel ürünler biriminde görev yaptım. Üniversitede ana çalışma odağım kontrol teorileri ve robotik sistemlerdi. Sürekli olarak bu alanlarda dersler aldım. Son dönemimde aldığım Otonom Robotlar dersi ile mezun olduğumda ne yapmak istediğim tamamen şekillendi. Türkiye’de ve dünyada öncü olacak otonom mobil robotlar üzerine çalışmaya ve ürünler geliştirmeye odaklanmayı istiyordum. Bitirme projem olarak ‘3 axis CNC Robot for Farming’ konu başlığı altında tarımsal uygulamalarda ve seralarda kullanılabilecek tohumlama, sulama ve yabancı ot ayıklama işlemlerini gerçekleştirecek bir robot geliştirdim ve bu robotla Boğaziçi Bitirme Projesi yarışmasında 1.lik ödülünü kazandım. Bu projenin sponsorluğunu ASAŞ üstlenerek bütün giderlerini karşıladı. 2018 yılında Patika Robotics’i kurdum. Şirketimiz Otonom Araç Teknolojileri üzerine çalışıyor; sürekli yeni ürünler, sistemler geliştirmeye odaklanıyor. Geliştirdiğimiz her aracın, her ürünün bütün yazılım paketlerini, elektronik sistem tasarımını, mekanik tasarımını, üretimini ve montajını kendi bünyemizde yapıyoruz. ASAŞ da bizim en büyük destekçimiz.”

Related posts
Haber

Pencere, Kapı ve Cam Sektörleri 12-16 Kasım 2022 Tarihleri Arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde

2 Mins read
Reed Tüyap tarafından, PÜKAD (Pencere ve Kapı Sektörü Derneği), PÜKAB (Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği) ve GALSİAD (Girişimci Alüminyum Sanayici ve İş…
Haber

Şişecam Çevre Dostu "Sırma Su Şişesi" Tasarımıyla Ödül Aldı

1 Mins read
Cam ve kimyasallar sektörlerinin global oyuncusu Şişecam, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen XONE Design Awards’ta çevre dostu…
Haber

VitrA ve Tom Dixon İş Birliğine Wallpaper*’dan Sonra Red Dot Ödülü

1 Mins read
Londra Tasarım Madalyası sahibi Tom Dixon’ın VitrA iş birliğiyle geliştirdiği yeni Liquid koleksiyonunda yer alan karolar, dünyanın en eski ve prestijli tasarım…