Syracuse Üniversitesi’nde İç Mimarlık lisans eğitimini tamamladıktan sonra, dünyaca ünlü mimarlık firması Skidmore, Owings & Merill’in (SOM) New York ofisinde çalışma hayatına başladı. Ardından İstanbul’da Habif Mimarlık’ta üç yıl boyunca birçok projede yer alan Birgen, 2015 yılında Pratt Institute’ta Masters of Architecture programını tamamlayarak Yüksek Mimar oldu ve ardından kendi şirketi StüdyoAB’yi kurdu.
2015’ten beri otuzun üzerinde tasarım ve uygulama projesi tamamladı. 2018 yılında Reşitpaşa’daki Melez Tea projesi Interior Design, Wallpaper City Guide Istanbul’da yer aldı ve ayrıca ArchİST yarışmasında finalist seçildi. Birgen, ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak akademik alanda faaliyet gösterdi.
Aslı Baysan Birgen, StüdyoAB çatısı altında projelerine devam etmektedir.
Projeleriniz için öncelikli olarak tercih ettiğiniz, bağ kurduğunuz özel markalar var mı? Ne gibi kriterler firmalar ve markalar ile bağ kurmanızı sağlar?
Projelerimizin çoğunda özel yapım mermer işleri, marangoz işleri, demir işleri, mutfaklar, aydınlatmalar yapıyoruz. Bu yüzden bu tür taşeronlarımızla 10 seneye yakın ilişkimiz var. Her projede çözümümüz farklı oluyor, fakat genel olarak kullanmayı çok sevdiğimiz taşlar, ahşaplar var. Projeye özel çözümlere ve malzemelere olanak veren her firma ve markayı çok seviyoruz.
Projelerinizde kullanacağınız ürünler için karar verme süreci ofisinizde nasıl işliyor? İdeal bir materyal seçim sürecini nasıl tanımlarsınız?
Tasarımın en önemli başlangıç noktalarından biri malzeme. Elimizdeki bütçeyle, hangi malzemeyi kullanarak projenin ihtiyacı olan fonksiyonu doğru ve tasarımsal bir dille sağlayabileceğimize bakıyoruz. Her zaman numune istiyoruz, ofisimiz malzemeler ile taşıyor! Küçük mock-uplar yaptığımız da çok oluyor, ahşap bir detayı bazen gerçek hayatta çözmek daha doğru oluyor. Aynı şekilde gerçek mock-uplar ile ölçekleri anlamak daha kolay oluyor, bu yüzden beraber çalıştığımız herkes malzeme ve detay anlamında beklentilerimizin farkında oluyor.
Yapı malzemeleri üzerine son gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? Hangi kaynaklardan faydalanıyorsunuz?
Çevrim içi birçok yerden faydalanıyoruz. Ofisimize ayrıca birçok katalog da geliyor. Takip ettiğimiz yurt içi ve yurt dışı projelerin de detaylarını, malzemelerini araştırıyoruz. RAF Ürün Dergisini de severek takip ediyoruz.
Projelerinizde imzanız olarak adlandırabileceğiniz, olmazsa olmazınız bir malzeme var mı?
Limra taşı diyebilirim. Şömine olsun, özel yapım masalar olsun, pencere söveleri olsun, birçok mahalde farklı şekilde kullanıyoruz.
Türkiye yapı endüstrisinde eksikliğini hissettiğiniz ürünler var mı?
Var maalesef. Cephe olsun, zemin olsun, doğrama olsun gerek iç mekan, gerekse dış mekanda birçok malzemede eksiklik hissediyorum.