Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden 2000 yılında mezun olan Batu Derer, 2001’de European School of Economics Milano, İşletme Yüksek Lisans programını bitirdi. 2012 yılında ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yöneticiler için İşletme Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. 2000-2001 yılları arasında Milano’da yer alan Unica Srl. firmasında, 2001 – 2003 yılları arasında ise Net Mimarlık firmasında, tasarım ve uygulama departmanında görev almasının ardından 2005 yılına kadar Aktürk A.Ş. firmasında inşaat bölümünde çalıştı. Daha sonra, 13 yıl boyunca, kurucu ortağı olduğu DererOmay Design & Construction bünyesinde çalışmalarını sürdürdü. 2018 yılından itibaren mesleki faaliyetlerine kurucusu olduğu Derer Derer Design & Construction’da devam etmektedir.
Projeleriniz için öncelikli olarak tercih ettiğiniz, bağ kurduğunuz özel markalar var mı? Ne gibi kriterler firmalar ve markalar ile bağ kurmanızı sağlar?
Projelerimizde öncelikli tercihimiz her zaman sürdürülebilir ve doğal ürünler kullanmaktan yana. Aynı zamanda, dış mekanı ve doğayı mekana dahil etmek tasarım felsefemizin temelini oluşturuyor.
Sıklıkla çalıştığımız markaların yüksek kalitede ve sürdürülebilir ürün gamına sahip olması, satış öncesi ve sonrası tüm safhalarda gerekli tüm desteği sağlaması ve elbette ki proje süreçlerimize uyum göstermesi bizim için çok önemli.
Projelerinizde kullanacağınız ürünler için karar verme süreci ofisinizde nasıl işliyor? Mock-up, replika üretimi gibi deneysel yaklaşımlarınız var mı? İdeal bir materyal seçim sürecini nasıl tanımlarsınız?
Proje süreçlerimiz internet üzerinden araştırmalarımız, malzeme kütüphanemizden seçimlerimiz, dijital ortamda hazırladığımız moodboard çalışmalarımız, eskizler, 3D görselleştirmeler ve mock-up çalışmalarımız kapsamında ilerliyor. Diğer taraftan, projelerimizin tüm evrelerinde, tasarımından uygulama safhasına kadar hem işverenlerimizle hem de alt yüklenici firmalarla sıklıkla irtibat kurmaktayız.
Yapı malzemeleri üzerine son gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? Hangi kaynaklardan faydalanıyorsunuz?
Karbon salınımı pek çok farklı malzeme ile hayatımızın gerçeği haline gelecek. Bizler de yapıları tasarlayanlar olarak bu unsura dikkat etmeliyiz. Dolayısıyla, insan hayatıyla birlikte tüm dünyanın geleceğini de düşünmeliyiz.
Projelerinizde imzanız olarak adlandırabileceğiniz, olmazsa olmazınız bir malzeme var mı?
Kuşkusuz ki bir mekanın iç mimari atmosferini belirleyen en temel unsur malzeme seçimlerimizdir. Bu doğrultuda, doğaya dair tüm detaylar ve doğal ürünler projelerimizin olmazsa olmaz parçalarıdır. Daha doğal ve sıcak ortamlar yaratmak amacıyla ahşap, mermer vb. doğal malzemelere projelerimizde sıklıkla yer vermekteyiz.
Türkiye yapı endüstrisinde eksikliğini hissettiğiniz ürünler var mı?
Geri dönüşümü olan ürünler konusunda büyük bir açık olduğunu düşünüyorum. Bu ürünlerin döngüsel bir ekonomiye girmesi gerektiği görüşündeyim. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde de bu tip bir akımın devlet destekli olarak teşvik edilmesi uygun olacaktır.