İsveç’te yer alan Chalmers University of Technology Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar, çimentodan yapılmış şarj edilebilen piller ile yeni bir konsepti özetleyen bir makale yayımladı.
Chalmers University of Technology‘de öğretim üyeliği yapmış Dr. Emma Zhang, geleceğin sürdürülebilir yapı malzemelerini araştırmak için birkaç yıl önce Profesör Luping Tang’ın araştırma grubuna katıldı. Birlikte, şarj edilebilir çimento bazlı piller ile dünyada ilk olan bir konsept geliştirmeyi başardılar.
Beton pil teknolojisini araştıran daha önceki çalışmalar çok düşük performans göstermiş. Bunun üzerine elektrotu üretmek için farklı yollar deneyen araştırmacılar, pek çok deney neticesinde daha önce keşfedilmemiş bir prototip sunmuş.
İletkenliği ve bükülme dayanıklılığını artırmak için küçük miktarlarda kısa karbon fiberlerin eklendiği çimento bazlı bir karışım hazırlanmış. Daha sonra, karışımın içine anot için demir ve katot için nikel kaplı bir karbon fiber ağ yerleştirilmiş.
Şarj edilebilir çimento bazlı pilin ortalama enerji yoğunluğu, bir diğer deyişle kapasitesi metrekare başına 7 Wattsaat (veya litre başına 0,8 Wattsaat). Ticari pillere kıyasla hala düşük, ancak binalarda kullanıldığında oluşturulabileceği devasa hacim sayesinde bu sınırlamanın üstesinden gelinebileceği dile getiriliyor.
Enerji depolama sorununa bir çözüm getirmeyi hedefleyen konsept, şarj edilebilir olmasıyla heyecan verici fırsatlar sunabilir. Enerji depolamanın, güneş panellerine entegre edilmenin ve izleme sistemlerinin yanı sıra araştırmacılar, LED’lere güç vermekten uzak alanlarda 4G bağlantıları sağlamaya ve beton altyapıda korozyona karşı katodik koruma sağlamaya kadar birçok farklı uygulama öngörüyor.
Tekniğin ticarileştirilmesinden önce çözülmesi gereken teknik sorular arasında pilin hizmet ömrünün uzatılması ve geri dönüşüm tekniklerinin geliştirilmesi sayılıyor. Ancak araştırmacılar, bu yeniliğin sunabileceği çok şey olduğundan dolayı umutlu.
Sürdürülebilirlik açısından ideal olmaktan uzak herhangi bir beton yapının yüzeyine elektrot katmanının yerleştirilebileceği düşünüldüğünde, konsept proje büyük miktarda enerji depolaması sağlayarak enerji krizine alternatif bir çözüm sunabilir.
Proje hakkında yayımlanan bilimsel makaleye, https://www.mdpi.com/2075-5309/11/3/103 adresinden ulaşabilirsiniz.