Yudum Boytorun, Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdikten sonra New York ve İstanbul’da çeşitli uluslararası proje ekiplerinde çalıştı. New York’ta görev yaptığı süre içerisinde stratejik planlama ve iç mekan düzenleme konusunda uzmanlaşan Boytorun, daha sonra İstanbul’a dönerek Boytorun Mimarlık Limited Şirketi’ni kurdu..
Urban Land Institute (ULI) ve TMMOB – Mimarlar Odası üyesidir. Çeşitli ölçeklerde mimari konsept projeler geliştirmenin yanı sıra; büyük ölçekli ofis, otel, ticaret ve konut alanlarının iç mimari tasarım ve uygulama projelerini üstlenmektedir.
Boytorun Mimarlık, faaliyetlerini İstanbul merkezli ofisinde sürdürmektedir. Faaliyet alanları; tasarım öncesi hizmetler, mimari ve iç mimari disiplinler kapsamında tasarım, tasarım danışmanlığı, tasarım yönetimi ile uygulama ve kontrollük hizmetleridir. Boytorun Mimarlık, hizmetlerinde iki önemli ilkeyi benimser; müşterilerinin gereksinimleri ile hedeflerini doğru olarak anlamak ve müşteri memnuniyeti ile sürekliliğini sağlayan kapsamlı bir tasarım ve uygulama hizmeti vermek.
Boytorun ekibi ele aldığı projelerde, tasarım ve imalatla ilgili her konuda işin kontrolünü elinden bırakmayan, küçük ve detaylı işler kadar büyük ölçekli projeleri de esnek organizasyon kabiliyeti sayesinde profesyonelce ve kolaylıkla yürütüp yöneten bir yapıya sahiptir. Böylelikle tasarım sürecinin başından imalatın son aşamasına kadar verilen hizmet kalitesinde devamlılık sağlanmaktadır.
Projeleriniz için öncelikli olarak tercih ettiğiniz, bağ kurduğunuz özel markalar var mı? Ne gibi kriterler firmalar ve markalar ile bağ kurmanızı sağlar?
Projelerimizde ürün seçerken dikkat ettiğimiz kriterler sadece estetik kriterler olmaktan uzaktır. Sürdürülebilirlik, ekoloji cradle to cradle kriterleri ve ürünün karbon ayak izi özellikleri her zaman seçim yaparken önceliklerimiz arasındadır. Binanın karbon ayak izini düşürmek için karbon emisyonu düşük malzemelerin kullanımına önem veriyoruz. İç mekan hava kalitesini artırmak için ise doğru ve uygun noktalardan taze hava besleme sağlıyoruz. Akustik konfor sağlamaya yönelik malzemeler kullanıyoruz. Aynı zamanda kararlarımızı ürünlerin ulaşılabilirlik kriterlerine göre veriyoruz.
Projelerinizde kullanacağınız ürünler için karar verme süreci ofisinizde nasıl işliyor? İdeal bir materyal seçim sürecini nasıl tanımlarsınız?
Bir proje için çalışırken malzeme panoları hazırlamak, yüzeyler üzerinde çalışırken akustik, yansıma, leke tutma için testler yapmak işimizin ciddi bir kısmını oluşturuyor.
- Reckitt Benckiser Ofisi, İstanbul – 2021
- Reckitt Benckiser Ofisi, İstanbul – 2021
Yapı malzemeleri üzerine son gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? Hangi kaynaklardan faydalanıyorsunuz?
Hem çevrim içi hem de fiziksel malzeme kütüphanemizi düzenli ve güncel tutuyoruz. Yeni ürünleri gerek yurt içi gerekse yurt dışı fuarlardan düzenli olarak takip ediyoruz.
- Egon Zehnder Hybrid Office, İstanbul – 2021
- Egon Zehnder Hybrid Office, İstanbul – 2021
Projelerinizde imzanız olarak adlandırabileceğiniz, olmazsa olmazınız bir malzeme var mı?
Fibrobeton mimari tasarımlarımızda çok severek kullandığımız bir malzeme. Metal kenet çatı ve cephe kaplamaları ile emaye cam, lamine cam, nervürlü cam öncelik verdiğimiz diğer malzemeler arasında yer alıyor. Akustik konfor sağlayıcı keçe ve ahşap yüzeyleri ofis projelerinde, ahşap akustik panelleri ise otel projelerimizde sıklıkla kullanıyoruz. Keçe, akustik paneller ve yüzeyler, özellikle ofis projelerinde mekana renk ve hayat vermek için sıklıkla tercih ettiğimiz malzemeler.

PepsiCo Türkiye Ofisi, İstanbul – 2021
Türkiye yapı endüstrisinde eksikliğini hissettiğiniz ürünler var mı?
Türkiye dünyanın en güzel doğal taş kaynaklarına sahip. Yapı malzemeleri konusunda her gün bir yenilikçi tasarım ile karşılaşıyoruz. Dünyada önemli çalışmalar yürütülüyor. Güneş enerjisi hasadına olanak veren cam cephe kaplamalarından tutun da bunların depolandığı teknolojileri geliştiren startuplara kadar dünyadaki yenilikleri takip ediyoruz.